همشهری آنلاین_ زینب زینال زاده / فاطمه عسکری نیا : در پی خالی شدن قفسه داروخانه ها از ماسک های بهداشتی،این روزها شاهد بازار گرم ماسک های سیاه و سفید رنگ در شهر هستیم ، ماسک هایی که یا در دست دستفروشان خرید و فروش می شوند یا در بقالی محله ها.این در حالی است که داروخانه های شهر پس از چند هفته هنوز اقلام بهداشتی ندارند.
متصدی داروخانه «فردوسی» در میدان «جهاد» می گوید: «سهمیه ماسک و دستکش داروخانه ها بسیار کم است و در نهایت در کم تر از یک ساعت تمام می شود.»
در خیابان ولیعصر(عج) هم متصدی یک داروخانه از نبود ماسک و دستکش گلایه می کند و می گوید: «در حال حاضر، تعداد خیلی کمی از داروخانه ها ماسک و دستکش های بهداشتی دارند و متاسفانه این اقلام به جای عرضه در داروخانه ها در بازار آزاد و حتی سوپر مارکت ها دیده می شوند و این مسئله موجب نارضایتی مردم شده است.»
در منطقه 10 و 11 هم وضعیت به همین شکل است. متصدی داروخانه «منیریه» با انتقاد از عدم عرضه ماسک در داروخانه ها می گوید: «مردم برای تامین نیازشان به داروخانه ها می آیند اما دستان ما خالی است و این بحران را از چشم ما می بینند. در حالی که داروخانه ها هیچ نقشی در این بحران ندارند. قرار بود ماسک های کشف شده از محتکران در داروخانه ها عرضه شود، اما متاسفانه هیچ یک از این ماسک ها راهی داروخانه ها نشدند.»
- ماسک در دنیای حقیقی کم، در فضای مجازی فراوان
«اسماعیل بهرامی»، یکی از شهروندان منطقه 10 می گوید: «هر روز خبر کشف انبارهای ماسک و دستکش و مواد ضد عفونی کننده را از اخبار می شنویم. اگر حتی 10 درصد از موارد کشف شده هم به بازار تزریق شده بود، امروز مردم در تامین نیاز خود مشکلی نداشتند. ماسک، یک وسیله بهداشتی است که باید روند تولید آن هم بهداشتی و با نظارت وزارت بهداشت صورت بگیرد. این در حالی است که امروز بازار کسب و کار برای سودجویان داغ است و هر کس ابزار تولید ماسک را دارد، دست به کار شده. چه کسی وضعیت بهداشتی این ماسک ها را تایید کرده است؟»
شهروند دیگری هم می گوید: «ماسک در داروخانه ها پیدا نمی شود، اما کافیست شما در سایت «دیوار» سرچ کنید، از ماسک های فیلتر دار آلمانی گرفته تا ماسک های لیزری که این روزها در کارگاه های معمولیتولید می شود، موجود است. چرا دولت نباید نظارتی در این بخش داشته باشد؟ چرا همیشه باید یک بحران برای ما مولد بحران های دیگر و فرصت سودجویی برای عده ای دلال باشد؟»
- ماسک کنار ماست و دوغ!
در برابر داروخانه هایی که این روزها ماسک و دستکش ندارند، بازار ماسک در سوپر مارکت های محلی حسابی داغ است. «حسینی»، صاحب سوپر مارکتی در خیابان «کارگر» است که با نوشته ای روی در ورودی مغازه اش نوید از داشتن ماسک و انواع دستکش می دهد. در مغازه او می توان دستکش های فریزری را به قیمت 10 هزارتومان، لاتکس را هر بسته 100 تایی، ۵۰ هزار تومان پیدا کرد. در بقالی آقای حسینی، انواع ماسک ها هم با قیمت های متفاوت دیده می شود، از ماسک یک بار مصرف دانه ای ۵ هزار تومانی گرفته تا ماسک های پارچه ای و نانو که هر کدام با قیمت هایی بین 10 تا 40 هزار تومان متفاوت است.او می گوید: «این روزها به اندازه بازاریاب های مواد غذایی، بازاریاب های ماسک به ما سر می زنند و ما هم با توجه به نیازی که مردم دارند، نسبت به خرید ماسک ها اقدام می کنیم.»
در منطقه 10 هم خیلی از سوپر مارکت ها امروز به کار فروش ماسک روی آورده اند و می گویند: «داروخانه ها که ماسک عرضه نمی کنند حداقل اگر ما می توانیم کمکی به مردم کنیم، کوتاهی نمی کنیم، «مراد حسین بیگی»،صاحب سوپر مارکت در خیابان سی متری «جی» می گوید: «اگر ما این ماسک ها را به فروش نرسانیم دستفروش های کنار خیابان و مترو به فروش می رسانند، حداقل عرضه ماسک ها در سوپر مارکت های محلی موجب شده تا مردم هر محله دغدغه ای از این بابت نداشته باشند.»
- بازار داغ دستفروشی ماسک
با ورود کرونا به کشور و رخت بربستن ماسک های بهداشتی از قفسه داروخانه های شهر، بازار فروش ماسک های سیاه و سفید در دست دستفروشان، حسابی داغ شده است. از کودکان کار گرفته تا دستفروشان بالغ، همه و همه، این روزها به فروش ماسک روی آورده اند. ماسک هایی مشابه با قیمت های متفاوت. یکی هر ماسک را 10 هزار تومان می دهد یکی 3 تا 10 هزارتومان! ماسک های 5 هزار تومانی هم تا دلتان بخواهد در بازار دستفروشی ماسک، فراوان یافت می شود.
«علی»، دستفروش خردسالی است که بساط ماسک های سیاه خود را در حاشیه خیابان ولیعصر(عج) پهن کرده است. او می گوید: «روزی 10 تا 15 ماسک می فروشم.» ماسک ها را پدر علی از بازار به قیمت 7500 تومان تهیه می کند و علی آنها را به قیمت 10 هزار تومان می فروشد.»
هر چه به ساعت های پایانی روز نزدیک می شویم، قیمت ماسک های مانده روی دست دستفروشان کمتر و کمتر می شود که قیمت ها را می شکنند و می گویند: «نمی خواهیم با بار فردا مخلوط شود.»
«محمد»، یکی از دستفروشان ماسک در حوالی میدان «انقلاب» می گوید: «هر سال، شال و روسری می فروختم، اما از آنجا که امسال کسی برای خرید این اقلام بیرون نمی آید با راهنمایی یکی از دوستانم به فروش ماسک که نیاز مردم است، روی آوردم و از فروشی که دارم، راضی هستم.»او می گوید: «مردم، مجبور به تامین نیاز خود هستند و از آنجا که داروخانه ها ماسک ندارند، این نیاز از سوی دستفروشان تامین می شود.»
فروش ماسک در مترو هم این روزها جای خالی دستفروش های همیشگی مترو را پر کرده است. البته این کار بیشتر از سوی آقایان انجام می شود.
در چنین شرایطی که فشار روانی حاصل از بیماری کرونا در بین شهروندان زیاد است، این گونه رفتارهای متضاد در فضای اجتماعی، نگرانی و بدبینی ها را بیشتر کرده است، مردم اخبار را می بینند و انتظار دارند اقلام بهداشتی کشف شده در بین آنها توزیع شود. بنابراین دولت و دستگاه قضا برای خدمت به مردم و ایجاد اعتماد، بهتر است تدابیری برای توزیع مناسب اقلام احتکار وکشف شده بیندیشند و با نظارت درست و اصولی، آنها را در اختیار مردم قرار دهند.
نظر شما